Algemene informatie over slaapapneu

Snurken komt veel voor en kan voor sociale problemen zorgen. De partner kan hier bijvoorbeeld veel hinder van ondervinden.

Vindt het snurken met veel geluid plaats of ademstops, dan is er mogelijk sprake van een obstructief slaapapneu syndroom (OSAS).

Waar heeft men last van?

Tijdens de slaap kunnen de tong en spieren van de hoge luchtwegen zó ontspannen raken dat ze voor een gedeeltelijke of volledige blokkade zorgen van de luchtweg. Hierdoor kunnen ademstops ontstaan. Tijdens het slapen hapt u dan naar lucht om vervolgens weer door te slapen. Soms merkt u daar zelfs helemaal niks van.
Zoals gezegd, is het zelf moeilijk te ontdekken of u apneu heeft. Vermoeidheid en een verminderde concentratie worden namelijk al snel toebedeeld aan een drukke werkweek of andere situaties die deze klachten kunnen verklaren.

De meest voorkomende symptomen zijn
  • vermoeidheid/slaperigheid overdag
  • slechte concentratie
  • spontaan in slaap vallen, tijdens tv kijken of tijdens het autorijden

Op de lange termijn kan slaapapneu onder andere leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- of vaatziekten en zelfs verkeersongevallen.

Verwijzing

Een arts (meestal longarts, KNO-arts of neuroloog) bepaalt de indicatie voor het vervaardigen van een MRA (mandibulair repositie apparaat). Na het ontvangen van een verwijzing, kunt u die naar ons mailen of u kunt contact opnemen met de praktijk.

Behandeling

De behandeling van slaapapneu kan o.a. bestaan uit het gebruik van een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), een soort anti-snurkbeugel. Om uiteindelijk vast te stellen of de MRA werkt, wordt mogelijk na de behandeling nogmaals een slaaponderzoek gedaan.

Vergoeding

De MRA wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering indien uw KNO of longarts u heeft doorverwezen met de diagnose slaapapneu met een AHI5 EN bijpassende klachten. De intake, de overzichtsfoto (OPT), het MRA inclusief plaatsing, twee maanden nazorg en jaarlijkse controle worden dan vergoed.

Verwijzing

Na ontvangst verwijzing arts

Zodra u een verwijzing heeft ontvangen van uw arts, kunt u een afspraak maken met onze praktijk.

Eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek, vragen wij u de volgende gegevens mee te brengen:

  • Geldig identificatiemiddel (ID-kaart, paspoort of rijbewijs)
  • Verzekeringsgegevens
  • Verwijsbrief (indien van toepassing)
  • Gegevens tandarts en verwijzer
  • Informed consent formulier (krijgt u toegestuurd)

Behandeling

Hoe werkt een MRA?

Een MRA wordt ’s nachts gebruikt en bestaat uit een ‘beugel’ die vastklikt op het bovengebit en een ‘beugel’ die vastklikt op het ondergebit. De onderkaak wordt door de beugel naar voren geschoven, wat zorgt voor het openhouden van de luchtweg.

Nazorg

Het MRA moet na gebruik schoon worden gemaakt met water en handzeep. Gebruik geen tandpasta of gebitsprothesereiniger! Dit kan de MRA juist aantasten.

Drie en zes maanden na plaatsing van het MRA, vinden de controles plaats. Indien het goed gaat, vinden daarna jaarlijkse controles plaats. Eventueel wordt een slaaponderzoek weer herhaald.

Somnomed MRA's

Wij maken hier gebruik van Somnomed MRA’s. Na het aanmeten van een MRA, duurt het ongeveer drie tot vier weken voordat ze geplaatst kunnen worden. De Somnodent is erg comfortabel in gebruik. Dit komt door een uitgekiende vormgeving en een zachte binnenvoering. Bovendien is de Somnodent eenvoudig zelf in te stellen en ondanks al deze mooie kwaliteiten erg sterk en uiterst effectief. U krijgt op de Somnodent 5 jaar garantie.

Voor verdere informatie: http://www.apneupagina.nl/

Bijwerkingen

In het begin zijn er mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van de MRA:
  • Kokhalsneigingen bij het inbrengen.
  • Overmatige of verminderde speekselvloed
  • Gevoelige kaakgewrichten of kauwspieren
  • Gevoelige tanden
  • Kleine veranderingen aan het gebit, met name na het wakker worden.

Zoals met alle medische behandelingen kunnen ongebruikelijke complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een kapotte vulling of een losgekomen kroon of brug.

Vergoeding

Bij diagnose slaapapneu

Het MRA wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering indien uw KNO of longarts u heeft doorverwezen met de diagnose slaapapneu met een AHI≥ 5 EN bijpassende klachten. De intake, de overzichtsfoto (OPT), het MRA inclusief plaatsing, twee maanden nazorg en jaarlijkse controle worden dan vergoed. Wanneer uit een eerste onderzoek blijkt dat uw gebit ongeschikt is voor het aanmeten van een MRA, zullen de intakekosten in rekening worden gebracht. De kosten van een intake zijn € 137,98 (bedrag 2024).

Geen diagnose slaapapneu

Indien er geen diagnose slaapapneu is, maar u heeft wel last van snurken dan kan er ook een MRA gemaakt worden. Dit wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Indien het MRA enkel gebruikt wordt om (ernstige) snurkklachten tegen te gaan, zullen de kosten maximaal € 1034,49 (bedrag 2024).

Klachten

Indien u niet tevreden bent over een behandeling/klachten heeft, dan verzoeken we u om dat bij de behandelend (tand)arts neer te leggen. Er wordt altijd naar een passende oplossing gezocht. Mocht u van mening zijn dat u er toch niet uitkomt, dan zijn wij aangesloten bij de klachtencommissie van de KNMT.